Gizem Gümüş, kamera güvenlik sistemleri kurulum ve tamir işi yapan bir usta

Ortaokuldan itibaren önce yaz tatillerinde, üniversitede ise okulla birlikte çalışma hayatı içinde oldu. Fen Teknoloji Öğretmenliği bölümü mezunu. Öğretmenlik yapamayınca (atanamayınca) neler yapabileceğini araştırmaya başladı.

Mesleki Eğitim Merkezi programı işbaşı eğitimine katıldı. Altı ay boyunca bilgisayar tamiri yapan bir yerde çalıştı. İlgisini ve yatkınlığını gördüğü bu işe devam etmek istedi. Depremden önceki baharda resmi işletmesini kurdu. Yanında kendisi gibi işi öğrenmeleri, alanda yetişmeleri için dört stajyer aldı. Özellikle ikisinin kadın olmasına dikkat etti, çünkü bu alanda kadın görünürlüğünü önemsiyordu. Niyeti toplumsal fayda ve farkındalık sağlamaktı. Düzenli bir geliri vardı ve kendisini üretken hissediyordu.

Depremde iş yerini ve ekipmanlarını kaybetti. “Oturup acılardan beslenmek yerine durumu kabullenip harekete geçmek istiyorum” dedi ve barınma sorunu nedeni ile gittiği Mersin’den Hatay’a geri döndü.

“Bir kere işimi kurdum. O zaman da çok iyi imkanlarla yapmadım. Tek başıma yaptım. Depremden sonra da başka yerde çalışmak değil kendim başarmak istedim. Yine tek başıma yapabileceğimi biliyordum. Bir başkasının yanında çalışıp hayallerimden vazgeçmek istemedim. Kendi hayallerime sahip çıktım!”

Önce çadırlarda seyyar çalıştı. Depremden iki buçuk ay sonra küçük bir konteyner kiraladı. Etrafından “Kadınsın, neden bu kadar çabalıyorsun? Yuvanı kursan daha iyi olmaz mı?” sorularını duymaya devam ederken; sektörde yer almakta zorlandığı da aşikar. “İş vermek konusunda insanlar kararsız kalıyor. Bir kadın bu işi yapabilir mi diye düşünüyorlar.  Sistemlerin kurulması fiziksel güç gerektiriyor ve erkekler öne çıkıyor.  Ayrıca insanlar sürekli çalışma alanına bir kadının girip çıkmasını çok uygun bulmadıklarını söylüyor. Hâlbuki ben bir usta olarak işimi yapmaya gidiyorum.”

Yeniden işini kurarken MaviKalem’in programından haberi oldu ve başvuru mektubunu yazdı.

“Kadın olarak desteklenmek önemli, yalnız hissediyorum kendimi. Bu sadece bir malzeme değil, beni motive eden işimi geliştirecek bir destek.”

Gizem aşama aşama işini geliştirmek istiyor. Kendine yatırım yapmayı önemsiyor. Teknoloji durağan değil ve Gizem de her yeniliği takip etmek, alanında ileri seviye eğitimlere katılmak istiyor. İşine devam edip geliştirirken yeni kadın ustalar yetiştirmeyi hedefliyor. MaviKalem’in programında alınan bilgisayarla aldığı işleri, kurulumları daha hızlı bitirebiliyor. Daha güncel ve yeni programlarla çalışabiliyor. Bu da daha fazla iş almasını sağlıyor. Yaşar Kemal Caddesi Samandağ’daki konteyner ofisinde ve gezici olarak bölgede çalışmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu