Yeşim Keser, mesleğini seven bir terzinin azim dolu yaşam öyküsü bir ilham kaynağı…

Yeşim Keser, ortaokul 6. Sınıftan beri terzilik yapıyor. 6. Sınıfta terzilik yapan komşularının ailesine söylemesi üzerine terziliğe adım atmış. Küçük yaşta para talep etmeden sadece bu işi öğrenmek istemiş ve mesleğe atılmış.

Lise ve üniversite eğitimini bu meslek üzerine okumuş ve mesleği çok sevdiği için okulunu başarıyla tamamlamış. Üniversiteden mezun olduktan sonra maaşlı bir iş ve düzenli bir para kazanma isteği ile bir markette işe başlamış, müdürlüğe yükselmiş. 7 yılını bu sektörde tamamladıktan sonra evlenip çocuk sahibi olunca işini bırakmak zorunda kalmış. Yeşim Keser evde oturmaya, çalışmamaya alışkın olmadığı için bir şeyler yapmak gelir elde etmek istemiş. Başlangıçta evde çorap satmaya başlamış. Sonrasında bir öğretmeninin ona ‘’Neden dikiş yapmıyorsun devam et!’’ demesiyle evde çeyizinden kalan bir dikiş makinesi ile işe başlamış.

Yeşim, depremden önce evinin bir odasını terzilik işi için ayırmış. Kimseden ücret almadan evde ufak tefek tadilat işlerine başlamış sonra eşine destek olması gerektiğini düşünerek kumaş tadilatlarını ücretli yapmaya başlamış. Yeşim, depremden önceki makinesine çok güvenemediği için rahat bir şekilde işlerini sürdüremiyormuş ama harçlığını az da olsa çıkarıyormuş. Depremle birlikte evi yıkılınca tüm malzemelerini de kaybetmiş:

‘’Depremde her şeyimizi kaybettik ve hiçbir yerden destek almadık bu yüzden sizlerin getirdiği bir iğne bile benim için çok kıymetli.’’

Yeşim, depremden sonra bir süre şehir dışına gitmiş. Depremde yatan kira yardımı ile eşi ona bir dikiş makinesi almayı teklif etmiş Önce bir daha işe devam edemeyeceğini düşünmüş ama sonra dikiş makinesini alıp şehir dışında da ailesine dikiş dikmiş ve çevresine tadilat işlerini ücretsiz yapmaya devam etmiş. Hatay’a dönünce makinesine güvenmediği için müşteri kabul edememiş. Belirli 1-2 müşterisi varmış ve onların tadilat işlerini yapıyormuş.

Proje başvurusunu duyunca Yeşim çok heyecanlanmış ve ne yaşadıysa mektubuna yazmaya karar vermiş. Hiçbir yere başvurmadan meslek odaklı olduğu için sadece bizim projemize başvuru yapmış ve dâhil olacağına çok inanmış. Çevresindekilere heyecanla bu durumu anlatmış. Çevresindekiler inanmasa bile Yeşim, sonsuz inancıyla heyecanla MaviKalem’den haber beklemiş:

‘’Desteğiniz benim için çok kıymetli. Özellikle kadınları kalkındırmak için olması çok özel. Ben destek almasaydım da bu şekilde düşünecektim. Benim için ne kadar kıymetliyse eminim her kadın için öyledir.’’

Yeşim’in şimdiki hayali bir işyeri açmak ve işini resmileştirmek!

Yeşim, MaviKalem’den destek olarak overlok makinesi, kesim masası, boy aynası istemiş ve almış. Yeşim Keser şimdi evinde terzilik yapıyor. Önceden hiç ücret almadığı tadilatlara şimdi hemen hemen bir terzinin aldığı kadar ücret alıyor ve kazandığı parayla eşine destek oluyor, çocuklarının harçlığını çıkarıyor ve bir dikiş makinesi almayı hedefliyor.  

‘’Hayalim bir işyeri açmak ve işyerimin kırmızı kurdelesini sizlerle kesmek’’ sözleri ile geleceğe yönelik planlarını açıklıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu